Pre všetkých milovníkov maku prinášame zopár informácií z pohľadu tradičnej čínskej medicíny a recept na výborný makový koláč bez múky sladený medom.
Mak je podľa tradičnej čínskej medicíny:
- sladkej chuti
- neutrálnej povahy
- vstupuje do dráhy Pľúc, Hrubého čreva a Ľadvín
Účinky maku:
- pomáha doplňovať Yin
- mierni chronický kašeľ
- lieči chronickú hnačku
- vaginálny výtok
- zmierňuje bolesť
Na koláč budeme potrebovať:
Cesto:
- 2 alebo 3 zrelé banány
- 4 vajíčka
- 2-3 lyžice medu
- tapioková múka ( 4 lyžice)
- mletý mak ( 6-8 lyžíc)
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
Banány roztlačíme, pridáme vajíčka a med, vymiešame a postupne pridáme ostatné suroviny. Ja som dala do cesta aj sušené slivky. Piekla som v teplovzdušnej trúbe v tortovej forme, ktorú som vymastila a vysypala tapiokovou múkou pri teplote 170 stupňov cca 25 minút.
Plnka:
- 10 lyžíc maku
- 1 dcl mlieka (môže byť aj kokosové)
- 4 lyžice medu
- 3 lyžice masla
Zohriala som med s mliekom a naliala do maku. Vymiešame a pridáme na kocky nakrájané maslo do ešte teplého maku. Potrieme koláč a dáme do chladu. Koláčik je dobrý aj bez polevy, prípadne ho môžeme potrieť slivkovým lekvárom a dať na neho polevu alebo kvalitnú horkú čokoládu.